Demencia meghatározása

2015.10.24 09:48

Demencia: a szellemi képességek visszafordíthatatlan hanyatlása különböző agyi funkciók leépülése. Ebben a folyamatban károsodik a memória (rövid távú emlékezés, tanulási képesség gyengül). A gondolkodás lelassul, beszédzavarok léphetnek fel. Az önellátó -képesség, körülményeknek megfelelő viselkedés, érzelmek kontrollálásának képessége romlik.

A demencia fokozatai

Enyhe:  Jelentős hiánytünetek mellett az önellátás képessége megtartott, a személyi higiéné megfelelő, az
ítéletalkotás képessége a szükségletekhez képest megfelelő. Az egyes tünetek enyhék, külön-külön akár jelentéktelennek is tűnhetnek pl.: térbeli tájékozatlanság , nem ismeri ki magát ismerős helyen.

Középsúlyos: Az önálló életvitel időszakos, nehezebb. A beteg életviteléhez rendszeres felügyeletet
igényel, de az állandó felügyelet nem feltétlenül szükséges. A tünetek kifejezettek melyek már a mindennapi életvitelt is korlátozzák, jelentős térbeli és időbeli orientációs zavarok jelenhetnek meg, például felcseréli a nappalt és éjszakát.

Súlyos: Állandó felügyeletet igényel. A személyes higiénét elhanyagolja. A gondolkodás inkoherens. Jellemző a teljes függőség, mind szellemileg, mind fizikálisan.

 

A mentális hanyatlás legproblémásabb területei:

Memória romlása (rövid-  és hosszú távú emlékezés romlása, információ felvétel, raktározás és visszaidézés gyengülése, verbális és nem verbális memória romlása, stb)

Kommunikáció, mozgás, elvont gondolkodás, figyelem, ítélőképesség, észlelés gyengülése, romlása.


Vissza

Elérhetőség

Idősgondozás
Evangélikus Diakónia

1085 Budapest, Üllői út 24.

+36 1 483 2260

© 2015 Evangélikus Diakónia Magyarország. Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode